HOS Green

Hem » arkeologi » Fragment från Aleppo kodex återlämnad

Fragment från Aleppo kodex återlämnad

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om mig…, Engagemang och Publikationer

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, bibelteologi, en del bibelarkeologi, men också annat som intresserar mig.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför syftet med denna blog.

Bloggarkiv

Det finns många fascinerande (och spännande) berättelser om hur bibliska textfragment och manuskript har upptäckts, spårats eller överlämnats till forskare. Ett av de mest kända exemplen är Dödahavsrullarna. Boktips om den berättelsen är den populärt skrivna boken The Mystery and Meaning of the Dead Sea Scrools av Hershel Shanks (Random House, New York. 1998). En riktig thriller faktiskt.

Nu skall ett fragment från Aleppo kodex (”Toras krona”, se bild ovan) återlämnas till forskare. Aleppo kodex huserade i Mustaribah synagoga i Aleppo, Israel, från 1478 till december 2 1947, när synagogan skadades svårt av brand under upploppen mot judarna efter det att FN röstade för att etablera staten Israel. Kodexen räddades mirakulöst ur askan och hamnade i Jerusalem, i Hebreiska universitetet. En fjärdedel av sidorna förstördes i branden.

Det speciella och betydelsefulla med införandet av kodex i spridning av Gamla testamentet, var att den tillät produktion av en bibeltext där man fick lov att sätta ut vokalljuden och accenter, vilket var förbjudet att göra på texter som var nedtecknade på rullar. Rullarna var heliga, och inget fick läggas till eller dras ifrån den ursprungliga texten.

Innan elden var Aleppo kodex det äldsta manuskriptet som innehöll hela Tiberia massoretiska texten. Den är daterad till 900-talet e Kr. Dess exakthet och auktoritet erkändes vid ett tidigt datum. Istället är det Leningrad kodex den äldsta kompletta hebreiska Bibeln som existerar idag. Den är skriven av en forskare som hette Samuel ben Jakob i Fostat (gamla Kairo), Egypten, omkring 1008, eller 1009, eller 1010 e Kr. Den finns i Saltykov-Shchedrin Public Library.

Läs här (Haaretz) och här (Bibbiablog) om berättelsen hur ett förlorat fragment från Aleppo kodex på torsdag (8/11-07) skall ”komma hem” till de forskare som har ansvar för kodexen. Artiklarna innehåller en del faktafel om bakgrunden till kodexen (se min summering ovan, men även här), men fragmentets förehavande från branden 1947 till nu är värt att läsa.

Som sagt, mer av sådant, dvs att fragment som är ute på vift hittar hem så att den berömda brännskadade kodexen kan återställas så mycket som möjligt.


Lämna en kommentar