HOS Green

Hem » arkeologi » Antik tunnel i Jerusalem upptäckt

Antik tunnel i Jerusalem upptäckt

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om mig…, Engagemang och Publikationer

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, bibelteologi, en del bibelarkeologi, men också annat som intresserar mig.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför syftet med denna blog.

Bloggarkiv

Det händer en del i Jerusalem på arkeologifronten (se här och här). I SvD och DN kan vi läsa om en arkeologisk upptäckt i Jerusalem, en dräneringstunnel. En sådan upptäckt hade nog inte fått stor uppmärksamhet i svensk press om inte det var för att tunneln också användes som flykttunnel under romerska belägringen av Jerusalem 70 e. Kr. Sådant tilltalar ju vårt intresse för och sökande efter spänning och äventyr (se Indiana Jones).

Judiske historikern Josefus, som deltog i det judiska upproret mot romarna, beskriver tunneln i sitt historiska verk The Jewish War, och nu har den upptäckts. Det finns andra tunnlar i Jerusalem, som exempelvis Hiskia tunneln, som jag själv har gått igenom. Vilken upplevelse! Det finns faktiskt en anledning till att återkomma till just den tunneln framöver, när jag ändå är på det temat. Tunneln under Megiddo är inte dum den heller (har även prövat den).

Delar av den nyupptäckta dräneringstunneln i Jerusalem blev undersökt av Charles Warren redan 1867-1870. Andra delar av tunneln har undersökts av Bliss och Dickie (1894-1897), Johns (1934), Kathleen Kenyon (1961-1967) och Benjamin Mazar (1968-1978).* Den del som nu har upptäckts sträcker sig från tempelberget till Siloam dammen, och den skall vara i stor sätt intakt. Här visar verkligen arkeologin sin bästa sida – den ökar på vår kunskap om Jerusalem under andra tempelperioden, samtidigt som historien blir levande.

Om du vill fördjupa dig i ämnet rekommenderar jag framför allt Dr Leen Ritmeyer’s blog. Här är ytterligare några länkar:

Ancient tunnel discovered in Jerusalem | Jerusalem Post
Archeologists discover segment of J’lem drain from Second Temple period – Haaretz – Israel News
BBC NEWS | Middle East | Jews’ Roman ‘escape route’ found
The Associated Press: Ancient Escape Hatch Found in Israel
Yahoo! News Photo

*Källa: Dr Leen Ritmeyer’s blog.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: