HOS Green

Hem » hermeneutik » The Hermeneutics Quiz

The Hermeneutics Quiz

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om mig…, Engagemang och Publikationer

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, bibelteologi, en del bibelarkeologi, men också annat som intresserar mig.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför syftet med denna blog.

Bloggarkiv

Normalt bryr jag mig inte om alla personlighetstester som finns ute på nätet, men ”The Hermeneutics Quiz” fångade mitt intresse. Scot McKnight har satt ihop denna test för Leadership Journal.net (Christianity Today), med syfte att få fram hur kristna läser och inte läser Bibeln.


Hur träffsäker en sådan test är kan diskuteras, eftersom frågorna i testet kan enbart få fram generella nyanser i bibelsyn. Frågorna är också präglade av dess skapare. Men jag tog i alla fall testet … och resultatet blev 58 poäng. Det gör mig enligt McKnight till ”moderate” på den hermeneutiska skalan. Så här beskriver McKnight den kategorin:

The moderate hermeneutic might be seen as the voice of reason and open-mindedness. Moderates generally score between 53 to 65. Many are conservative on some issues and progressive on others. It intrigues that conservatives tend to be progressive on the same issues, while progressives tend to be conservative on the same issues. Nonetheless, moderates have a flexible hermeneutic that gives them the freedom to pick and choose on which issues they will be progressive or conservative. For that reason, moderates are more open to the charge of inconsistency. What impresses me most about moderates are the struggles they endure to render judgments on hermeneutical issues.
Stämmer det på mig? Ganska väl faktiskt. Jag är konservativ på vissa områden, mer progressiv på andra, så då hamnar jag logiskt mitt i mellan. Sedan om det hade varit andra frågor i testet, kunde naturligtvis resultat ha blivit annorlunda.

Nu är det din tur att köra testet

Berätta gärna med en kommentar vad det blev för din del och vad du tycker om frågorna. Är du intresserad av vad andra anser om testet, kan du läsa mer på Christopher Heards Higgaion och Tylers Codex. För mig är detta mycket intressanta diskussioner … vad är din bibelsyn, hur läser och förstår du Bibeln på 21 århundradet?

12 kommentarer

 1. David Nyström skriver:

  Det blev 55 poäng för mig. Trodde nog jag var mer konservativ än så :-).

  Men jag tycker en del av frågorna var lite märkligt ställda. Frågan om dödstraff, tex, har ju inte riktigt med konservatism/liberalism att göra, tycker jag, utan snarare med hur vi förstår den mosaiska lagen i ljuset av NT:s undervisning etc…

  Gilla

 2. David Nyström skriver:

  Ok, ser nu att man är mer konservativ ju lägre poäng man har; hade fått för mig att det var tvärtom.

  Ja, då ligger jag väl mer rätt. Jag är nästan en ”äkta” konservativ:-)

  Gilla

 3. Henrik skriver:

  Jag fick också 58, Stefan! Kul test, men som sagt svårt att svara på vissa frågor beroende på hur man tolkar själva frågan.

  Gilla

 4. Z skriver:

  Undrar varför jag fick progressiv, 70 poäng: kanske får de flesta katoliker ‘progressive’,
  eftersom vi är anmodade att tolka bibeln enligt en Tradition, och när de frågar om bibeln är Guds ord,
  ok, men jag skulle vilja svara: alla bibelns böcker ska ses i ljuset av evangelierna.

  Det glömde det här testet helt att beakta,
  att de flesta kristna ser med helt andra glasögon på evangelierna än de andra delarna.

  Gilla

 5. Mats skriver:

  Ooops – 48 poäng på en konservativ skala om 20-52. Hrmm – blir nog en veckas fasta o bön så jag kan pressa detta lite 😉 Kanske polera stensamlingen så den är redo, ha ha.

  Gilla

 6. David skriver:

  Hej Stefan! Trevlig sida. Jag testade testet och fick
  59p. Givetvis finns det svagheter med denna typ av utvärdering. Dock speglar dom tendenser. Ser mig själv också som öppensinnad. Visst är man progressiv i vissa frågor och mer konservativ i andra frågor. Jag anser att teologiska studier skapar många frågor med inte alltför givna och tvärsäkra svar.

  Gilla

 7. Stefan Green skriver:

  Hej alla
  Verkligen roligt och intressant att ta av del kommentarer som hittils har kommit in på testet. Jag delar uppfattningen att man måste ha en sund distans till sådana här tester. Här är några ytterligare reflektioner utöver de i mitt inlägg:

  1. Om vi i grupp hade diskuterat igenom frågorna (med våra olika bakgrunder) hade nog resultat för var och en sätt lite annorlunda ut. Det handlar om att tolka frågeställningen, och det är inte säkert att man i en snabb genomförd test förstår och tänker på alla implikationer som frågorna hyser.

  2. Frågorna är formulerade utifrån ett evangelikalt sammanhang (som jag förstår det), vilket innebär att både det konservativa, moderata och progressiva kan omfattas av den evangelikala traditionen och bibelsynen. Om syftet med testet hade formulerats i ett annat sammanhang/tradition, ex där tron och Gud från ett vetenskapligt perspektiv inte är relevant, hade vi alla sex sannolikt hamnat längre ner i poängskalan, dvs blivit mer konservativa (naturligtvis i olika grader).

  3. Punkt två visar hur komplicerat det är att definiera eller beskriva en bibelsyn. Vad som är progressivt (liberalt?) i vissa sammanhang är konservativt eller till och med mycket konservativt i andra sammanhang. Inte undra på att det är svårare än någonsin för olika grupper och traditioner i samhället att förstå varandra, till och med grupper inom en gemensam tradition.

  4. Punkt 1 pekar däremot på en möjlighet att närma sig varandra. Tänk om det var möjligt utifrån ett antal välformulerade, genomtänkta teologiska/hermeneutiska problematiseringar, samtala sig fram till en djupare förståelse av och respekt för varandras synsätt, och på det viset finna en större trygghet sin egen tro på Bibeln som Guds Ord.

  Gilla

 8. Olaf skriver:

  Hej Stefan, tack för en intressant övning! Jag fick 75, förmodligen pga att testet utgår från ett konservativt-evangelikalt ‘noll-läge’ – unmarked case i lingvistiska termer – och sen avviker därifrån åt alla möjliga håll utan att göra tillräckligt stor åtskillnad mellan underliggande orsaker, så liberala, katolska, ortodoxa, karismatiska, litterära, retoriska, sociologiska och andra läsningar buntas alla ihop som progressiva…..knappast ett finkalibrerat tillvägagångssätt! Men tanken var god, och din sista punkt förtjänar ett rungande Amen …..ha det bra!

  Gilla

 9. Jonas Melin skriver:

  Hej Stefan! Kul att hitta din blogg. Jag gjorde testet och fick 59. Men jag tycker att frågorna och svarsalternativen ofta var ganska knäppa måste jag säga. Jag kände inte riktigt igen mig i alternativen. Men jag välkomnar en diskussion om bibelsyn och bibeltolkning. Så jag lägger upp din blogg som länk på min egen.
  Jonas

  Gilla

 10. Jonas Melin skriver:

  Stefan! Har du haft problem med konstiga kommentarer eller varför har du granskning och ordverifiering? Båda sakerna är ganska onödiga tycker jag.

  Gilla

 11. Stefan Green skriver:

  Hej Jonas
  Kul att du har hittat hit.
  Att jag vill har granskning och ordverifiering beror på att jag hinner inte kolla varje dag om det har kommit in bloggkommentarer eller inte. Det är väl jag som vill ha kontroll över min blogg och vad som publiceras. Några enstaka gånger har jag nekat publicering.
  Stefan

  Gilla

 12. Kefas-JDFK skriver:

  42 poeng här- så rätt så konservative, men enda inte så långt ifrån ”moderate” :).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: