HOS Green

Hem » bibelforskning » Tron och bibelforskning

Tron och bibelforskning

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om mig…, Engagemang och Publikationer

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, bibelteologi, en del bibelarkeologi, men också annat som intresserar mig.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför syftet med denna blog.

Bloggarkiv

Phil Sumpter har startat vad som lovar bli en mycket intressant blogg: Narrative and Ontology. När han nu inleder en serie med rubriken ”Faithful and Critical Scholarship: Interpretation Within Boundaries”, fångar han min uppmärksamhet direkt.

Eftersom jag själv är involverad i akademisk bibelforskning, undrar jag ofta var och hur min tro platsar i ett sådant sammanhang. Eller måste jag, som Phil uttrycker det, verkligen lämna den vid dörren till mitt arbetsrum för att sedan plocka upp den igen när jag går därifrån? Tron på Gud är inte accepterad i vissa rum inom den akademiska bibelforskningen, men sådana som jag kan ändå inte hänga av mig tron på Gud som en slags ytterkläder.

Jag tycker Phil uttrycker problematiken bra när han säger:

A Christian’s relation to the world of time and space is not particularly straight forward. On the one had, the logic of his faith demands that he believe in a God who acts, and who acts in such a way that it impinges upon our reality. On the other hand, Christian faith affirms the existence of the empirical world of laws and causality which need to be respected. These two dimensions cannot be fused, yet they cannot be separated either.

The result of this tension impinges upon me as an (aspiring) academic scholar, committed to the truth of the real world and thus open to criticism from evidence and logic. Yet my faith can, by definition, not be left at the door of my office, to be picked up again when I go home.

Trons plats i akademisk forskning är inte självklar, och för vissa oacceptabel eftersom tron likställs med ideologisk agenda som skall bevisas. Men jag menar om man har en tro kan den ändå inte helt skiljas från det man ägnar sig åt, eftersom tron är en integrerad del av ens liv och världsbild. I vilken grad är man då egentligen kvalificerad för akademisk bibelforskning?

Phil ställer frågan: ”How do I relate the demands of my tradition to the rigours of scientific research and the challenges of contemporary thought to the validity of my beliefs?” Phil kommer att undersöka denna fråga på sin blogg under de kommande veckorna, och han utgår då från B.S. Childs lista på ”six constitutive features of traditional exegesis over the past 2000 years.”

Jag har många projekt på gång nu för mitt bloggande, antagligen fler än vad jag egentligen klarar av, men nog skulle jag vilja återkommer till detta ämne med egna reflektioner. Det finns så mycket intressant och viktigt att reflektera teologiskt kring. Pust!


4 kommentarer

 1. Phil Sumpter skriver:

  Wow, Swedish looks really similar to German! Unfortunately, I still can’t figure out what you said. Feel free to comment when you wish – though preferably in either English or German.

  Gilla

 2. Stefan Green skriver:

  Hello Phil!
  Thank you for checking in on my blogg. I am recommending your blog in the Swedish text you are commenting.

  The Swedish vocabolary is similar to German at large, but also somewhat similar to English. Grammatically however Swedish is closer to English than German. If you ever try to learn Deutch, you will be even closer to understand Swedish.

  I write in Swedish because there are just a few blogs in that language dealing primarily with exegesis and biblical theology. And of course, it is my mother tongue.

  I will keep follow the debate at your blog. It is very interesting.

  Gilla

 3. Anonymous skriver:

  celeste undrar kan celeste kopiera logos 1-8 och lägga upp på vår blogg

  den är utsökt genomarbetad

  ask the holy spirit

  3 ggr har celeste skickat

  ordet –henok får se om kommit fram till dig

  http://djup-djup.blogspot.com/

  DET ÄR KUL HITTA SANNINGEN I OLIKA TANKAR ELLER TANKEPRINCIPER

  KOLLA IN DENNA TANKE

  I BEGYNNELSEN SKAPADE GUD HIMMEL O JORD

  PÅ HEBREISKA KAN ÖVERSÄTTES ” I BEGYNNELSEN ” b e reshit

  b e = i eller genom
  reshit = början begynnelsen förstlingen

  då har 1917 valt i begynnelsen

  men lek med denna tanke GENOM FÖRSTLINGEN SKAPADE GUD HIMMEL O JORD

  GEN 1:1 I begynnelsen– skapade Gud himmel och jord.

  COL 1:15 i honom som är den osynlige Gudens avbild och——– förstfödd före allt skapat.COL 1:16 Ty i honom skapades allt i himmelen och på jorden, synligt såväl som osynligt, både tronänglar och herrar och furstar och väldigheter i andevärlden. Alltsammans har blivit skapat genom honom och till honom.

  joh1:1 genom förstlingen var ordet ordet var hos gud ordet var gud

  ordet =HERRENS ANDE = jesaja 11:2 = visheten salomos vishet kap 1 + 6-10 +
  syraks vishet kap 24 +1 syrak 24:3 jag utgick ur den högstes mun

  http://runeberg.org/apokryf/index.html

  http://www.sanningen.nu/henok.html

  46 Kapitlet.
  Och där såg jag en, som hade ett dagarnas hufvud, hvitt som ull, och hos honom var en annan, hvars anlete var såsom en människas, och ljufligt var det och likt de heliga änglarnas. 2. Och jag frågade en af änglarna, hvilken gick med mig och visade mig alla de förborgade tingen, om den Människosonen, hvem han var och hvadan han kommit och hvarför han gick med dagarnas Hufvud. 3. Och han svarade mig och sade: Detta är Människosonen, som äger rättfärdigheten och hos hvilken rättvisan bor och som uppenbarar alla det förborgades skatter, emedan andarnas Herre har utvalt honom, och hvars del inför andarnas Herre har öfverträffat allting genom hans rättfärdighet i evighet.

  2. Och på den tiden vardt Människosonen nämnd hos andarnas Herre och hans namn inför dagarnas Hufvud. 3. Och innan solen och stjärnbilderna voro skapade, innan himmelens ljus voro danade, vardt hans namn nämndt inför andarnas Herre. 4. Han skall vara en staf för de rättfärdiga och heliga, att de må stödja sig därpå och icke falla, och han skall vara folkens ljus och de i hjärtat bedrövades hopp. 5. Alla som bo på jorden skola nedfalla inför honom och tillbedja honom och lofva och prisa och lofsjunga andarnas Herres namn. 6. Och därför vardt han utvald och förborgad inför honom, innan världen skapades, och i evighet skall han vara inför honom.

  49 Kapitlet.
  Vishetens ande är utgjuten såsom vatten, och härligheten upphör icke inför honom från evighet till evighet. 2. Ty han är mäktig i alla rättfärdighetens hemligheter, och orättvisan skall försvinna likt en skugga och ej längre äga bestånd emedan den Utvalde är uppstånden inför andarnas Herre och hans härlighet varar från evighet till evighet och hans makt från släkte till släkte. 3. I honom bor vishetens ande och dens ande, som gifver förstånd, och kunskapens och kraftens ande, och deras ande, som äro afsomnade i rättfärdighet. 4. Och han skall döma det förborgade, och ingen skall kunna föra fåfängt tal inför honom, ty han är utvald inför andarnas Herre efter hans välbehag.

  Gilla

 4. Stefan Green skriver:

  Hej anonym
  Du kan länka till min blogg, men jag ger dig inte tillåtelse att kopiera mina artiklar till dina bloggar. Jag hoppas verkligen att du respekterar mitt beslut.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: