HOS Green

Hem » arkeologi » Ett stenbrott för tempelberget upptäckt!

Ett stenbrott för tempelberget upptäckt!

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om mig…, Engagemang och Publikationer

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, bibelteologi, en del bibelarkeologi, men också annat som intresserar mig.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför syftet med denna blog.

Bloggarkiv

Nya upptäckter i anslutning till tempelberget i Jerusalem:

Israeliska ”Antiquities Authority” har annonserat att man har hittat ett antikt stenbrott där Heroden den store lät bryta gigantiska stenblock för renoverandet och byggandet av andra judiska templet och tempelplatsen i Jerusalem.

Det upptäckta stenbrottet är inte det enda antika stenbrottet i Jerusalemområdet. Nedan är en bild på ett annat stenbrott som kallas för ”Solomon’s Quarries” i närheten av Damaskusporten till Gamla stan i Jerusalem (bilden har jag hämtat från Todd Bolens blogg BiblePlaces blog). Även Heliga gravens kyrka i Gamla stan är byggt över ett antikt stenbrott. Men enligt rapporterna är detta stenbrottet det första man har funnit som arkeologerna tror användes för byggandet av Herodens tempel, vilket gör fyndet sensationellt.

Det unika stenbrottet ligger 4 km nordväst om Gamla stan, i Ramat Shlomo, på en plats som är 80 meter högre än Tempelberget, vilket gör det idealiskt för fraktande av stenblock ner till byggplatsen. Arkeologerna rapporterar att man tidigare aldrig funnit så stora rester av uthuggna stenblock (3-8 meter) som vid detta nyupptäckta stenbrott, stenblock jämförbara med de stenar som idag är synliga i västra muren till Tempelplatsen. Mynt och lerskärvor har hittats på platsen som bekräftar att brottet var i bruk under andra tempel perioden. Som ofta sker i Israel upptäcktes platsen i samband med att en ny skola skulle byggas i Ramat Shlomo.

Den muslimska myndigheten (the Waqf), som idag kontrollerar tempelberget, förnekar att det har någonsin funnits ett judiskt tempel. Det som är Tempelberget för judarna är för muslimerna al-Haram al-Sharif (Noble Sanctuary)den tredje heligaste platsen i muslimska världen. Arkeologin visar återigen att denna uppfattning (att det aldrig har historiskt existerat ett judiskt tempel i Jerusalem) inte grundar sig på fakta utan på religiös ideologi.

Vill du läsa mer om denna unika upptäckt, följ dessa länkar:
Bibleplaces blog
Harretz.com
The Jerusalem Post
Arutz-7


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: