Jesajabloggen

Hem » Biblical Studies Carnival » Manuskript och fragment på internet

Manuskript och fragment på internet

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om, Engagemang och Curriculum Vitae

Varför kallar jag min blog för Jesajabloggen? Jesaja var en betydelseful profet i Hebreiska Bibeln/Gamla Testamentet och har en hel bok uppkallad efter sig. Eftersom det jag skriver har ett visst fokus på Gamla Testamentet, men även sträcker sig in i Nya Testamentet, är Jesajabloggen ett passande samlingsnamn för mina publiceringar. Jesaja var en viktig bok för de tidiga kristna, och formade i hög grad deras förståelse av Jesus Kristus. Av GT-böckerna var det enbart Psaltaren som hade större inflytande än Jesaja. Sedan forskare jag i Jesaja, så det är ytterligare en anledning att kalla denna blog för Jesajabloggen.

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, en hel del bibelteologi, men naturligtvis också om Jesaja. Bibelarkeologi tillhör också mina intressen. Däremot lovar jag att inte skriva om mig själv.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför ämnet för denna blog.

Nyligen twittrat

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Bloggarkiv

John F. Hobbins har satt ihop Biblical Studies Carnival XXXII, och i del 1 listar han en rad hemsidor med bibelmanuskript och fragment. Man kan på dessa sidor se och studera kända manuskript och en del av dem är inscannade med mycket hög upplösning. Att fler och fler av dessa antika och mycket värdefulla bibliska texter också görs sökbara är en bibelforskares dröm.

Han motiverar sin lista på följande sätt:

The nuts and bolts of the field of biblical studies consist of manuscripts, inscriptions, and other textual finds, the vast remains of the material cultures of antiquity the texts reflect, and the scholarly output which catalogues, publishes, and analyzes it all. It is only a matter of time: all the relevant data and analysis, or discussion of it, will be online, a few keystrokes away. It will be like having shelf after shelf of the best research libraries in the world in your laptop or desktop, with the contents of each and every book fully searchable, along with caches of three dimensional high-resolution images of things like house and temple plans, topography, cylinder seals, statuary, pottery, etc.

Vad sägs om Aleppo kodex, som nästa i sin helhet nu finns tillgänglig online.

Här nedan är Jes 65:16-66:2 från den praktfulla Pragbibeln, en del av den hebreiska text som min egen forskning kretsar kring:

Ett av de senaste tillskotten på internat är Kodex Sinaiticus. Peter Heads fina recension av denna internetresurs kan du läsa här.

En hemsida som inte John F. Hobbins nämner, men som är en av mina favoriter är Jesajarullen från Qumran. Sidan tar lite tid att ladda, men det är en häftig upplevelse att själv kunna rulla ut Jesajarullen och titta på texten med förstoringsglas.


2 kommentarer

  1. Anonymous skriver:

    Tack för tipsen om manuscript på nätet! Hittar du fler så tipsa igen.

    Arne

  2. Stefan Green skriver:

    Hej Arne
    Se senaste inlägget om Aleppo kodex.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: