HOS Green

Hem » böcker » Vilken är den bästa bibelkommentaren?

Vilken är den bästa bibelkommentaren?

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om mig…, Engagemang och Publikationer

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, bibelteologi, en del bibelarkeologi, men också annat som intresserar mig.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför syftet med denna blog.

Bloggarkiv

Regelbundet frågar studenter om jag kan rekommendera någon bibelkommentarserie. Mitt svar är att inte investera i en hel serie, då varje serie är ojämn i kvalite. De bästa bibelkommentarerna finner du i olika serie, inte i en enda serie. Här är några enkla riktlinjer för inköp av kommentarer:

1. Undersök innan du köper en kommentar. Läs recensioner och fråga någon som du vet är någorlunda insatt i utbudet.

2. Köp inte alla kommentar du vill ha på en gång. Köp istället en eller två kommentar i taget för en specifik bibelbok du studerar. Risken är att du annars fyller din hylla med tjocka volumer som du aldrig kommer runt att använda.

3. Bibelkommentarer är ofta ganska dyra volymer, vilket också är en anledning att inte rusa iväg och köpa första bästa kommentar man hittar. Välj alltså det bästa efter noggrann undersökning.

4. Tänk på att kommentarer och kommentarserier speglar olika traditioner, alltfrån konservativt till liberalteologiskt, från lutherskt/protestantiskt till katolskt/ortodoxt. Alla dessa bakgrunder fyller en funktion, men kanske inte alltid värda att lägga dyra pengar på. Det beror helt på hur djupt du vill gå och hur många olika tolkningssätt du har vill ha tillgång till.

5. Sedan måste du fundera över om det är uppbyggelsekommentarer eller kritiska kommentarer du vill ha. Skillnanden mellan uppbyggelse och kritiskt är inte hur konservativ eller liberal en kommentar är, utan mer i vilken grad en kommentar jobbar med grundspråk, alternativa tolkningsmodeller och problematiseringar.

6. När du börjar söka efter en kommentar är det bra att känna till att ingen ensam person har under ett liv hunnit läsa igenom alla kommentarer som har plublicerats. Utbudet är ofantligt. Men det finns literatur och hemsidor som vill hjälp den som söker. Här några länkar till hemsidor:

Logos product guide
BestCommentary.com
Annotated Old Testament Bibliography – 2009
New Testament Exegesis Bibliography – 2009
Review of Biblical Literature

Ni som i huvudsak är intresserade av Nya testamentet får naturligtvis inte missa The New Testament Gateway. Sedan har Tyndale House och Yale University Divinity School ett omfattande länkbibliotek för bibelstudier och forskning. För Gt forskare är denna bibliografi mycket imponerande: Old Testament Basic Bibliography.

Fler tips på hur man hittar bra bibelkommentarer är välkomna. Det är bara att lämna en kommentar så uppdaterar jag detta inlägg.

Uppdatering av boktips:

D A Carsons ”New testament Commentary Survey” 6th ed
T Longman III:s ”Old Testament Survey” 4th ed
LO Eriksson, ”Hur hittar jag en bra bibelkommentar?”, Ingång (Johannelunds teologiska skriftserie 2001:1-2)


4 kommentarer

 1. ErikJA skriver:

  D A Carsons ”New testament Commentary Survey” 6th ed och T Longman III:s ”Old Testament Survey” 4th ed är ovärderliga hjälpmedel för den som vill bygga upp ett kommentarbibliotek. på svenska finns en översikt av LO Eriksson (exeget på Johannelund), men den börjar bli lite föråldrad. Den innehåller dock ett par intressanta kapitel om kommentargenren och att välja kommentarer. Erikssons skrift hetrer ”Hur hittar jag en bra bibelkommentar?” och gavs ut i ”ingång” J-lunds teologiska skriftserie 2001:1-2.

  Gilla

 2. Stefan Green skriver:

  Hej ErikJA

  Jo, jag känner till Carsons och Longmans bibelkommentarguider och de har sina givna platser i mitt bibliotek. De är som du säger bra hjälpmedel. Det man bör vara medveten om är att författarna är präglade av sina respektive traditioner när de bedömer kommentarerna. Sedan vet jag i Longmans fall att han själv inte har läst alla kommentarerna som utvärderas i hans bok, utan han har hjälp av sina studenter.

  LO Erikssons översikt har jag faktiskt inte tittat på. Fint att du nämner den.

  Gilla

 3. Emanuel H skriver:

  Hej,
  Har du läst någon av Ben Witheringtons Socio-Rhetorical kommentarer? Vad tycker du? Väldigt bra tycker jag!

  Gilla

  • Stefan Green skriver:

   Det jag har hunnit läsa författat av Ben Witherington har varit klart läsvärt. Själv är jag också mycket intresserad av den retoriska aspekten i bibeltexterna. Witherington har också en blogg som är innehållsrik.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: