Jesajabloggen

Hem » arkeologi » Rapport från Qumran

Rapport från Qumran

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om, Engagemang och Curriculum Vitae

Varför kallar jag min blog för Jesajabloggen? Jesaja var en betydelseful profet i Hebreiska Bibeln/Gamla Testamentet och har en hel bok uppkallad efter sig. Eftersom det jag skriver har ett visst fokus på Gamla Testamentet, men även sträcker sig in i Nya Testamentet, är Jesajabloggen ett passande samlingsnamn för mina publiceringar. Jesaja var en viktig bok för de tidiga kristna, och formade i hög grad deras förståelse av Jesus Kristus. Av GT-böckerna var det enbart Psaltaren som hade större inflytande än Jesaja. Sedan forskare jag i Jesaja, så det är ytterligare en anledning att kalla denna blog för Jesajabloggen.

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, en hel del bibelteologi, men naturligtvis också om Jesaja. Bibelarkeologi tillhör också mina intressen. Däremot lovar jag att inte skriva om mig själv.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför ämnet för denna blog.

Nyligen twittrat

Bloggarkiv

Mer om arkeologi i Israel, när jag ändå är igång.

För dig som är intresserad av att fördjupa dig i Qumranutgrävningarna, har Israel Antiquities Authority släppt en preliminär rapport om utgrävningar där mellan 1993-2004 i pdf-format. Du kan hämta hem rapporten via Todd Bolens blogg.

Nya teorier om Qumran förs fram i rapporten, att det var en krukmakarfabrik istället för Esseernas kommunitet. Den nya teorin är naturligtvis ifrågasatt av många, eftersom det bland annat inte förklarar på ett tillfredsställande sätt hur och varför de sk dödahavsrullarna hamnade i närbelägna grottor innan romarna förstörde stället ca 70 e Kr.

Men nya teorier är alltid intressanta och driver på diskussionen och förhoppningsvis guidar oss närmare sanningen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: