Jesajabloggen

Hem » hebreiska » Hela hebreiska alfabetet i en vers!

Hela hebreiska alfabetet i en vers!

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om, Engagemang och Curriculum Vitae

Varför kallar jag min blog för Jesajabloggen? Jesaja var en betydelseful profet i Hebreiska Bibeln/Gamla Testamentet och har en hel bok uppkallad efter sig. Eftersom det jag skriver har ett visst fokus på Gamla Testamentet, men även sträcker sig in i Nya Testamentet, är Jesajabloggen ett passande samlingsnamn för mina publiceringar. Jesaja var en viktig bok för de tidiga kristna, och formade i hög grad deras förståelse av Jesus Kristus. Av GT-böckerna var det enbart Psaltaren som hade större inflytande än Jesaja. Sedan forskare jag i Jesaja, så det är ytterligare en anledning att kalla denna blog för Jesajabloggen.

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, en hel del bibelteologi, men naturligtvis också om Jesaja. Bibelarkeologi tillhör också mina intressen. Däremot lovar jag att inte skriva om mig själv.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför ämnet för denna blog.

Nyligen twittrat

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Bloggarkiv

Det finns en vers i Gamla testamentet som innehåller hebreiska alfabetets alla 22 bokstäver (konsonanter), om vi räknar ihop Sin och Shin. Bibelstället är Sefanja 3:8.

Några känner antagligen till att det i Gamla testamentet finns texter som har en alfabetisk struktur (acrostic psalms), exempelvis Ps 145, Ps 119 och Ordspr 31:10-31. Även Klagovisorna 1-4 struktur präglas av det hebreiska alfabetet.

Men det finns alltså en enda vers som innehåller hela hebreiska alfabetet, och inte nog med det… . När jag räknade bokstäver upptäckte jag att versen också innehåller de fem hebreiska slutbokstäverna. Själv upplever jag detta som högst märkligt.

Här har ni möjlighet att räkna själva:

‏לכן חכו־לי נאם־יהוה ליום קומי לעד כי משׁפטי לאסף גוים לקבצי ממלכות לשׁפך עליהם זעמי כל חרון אפי כי באשׁ קנאתי תאכל כל־הארץ׃

(Zephaniah 3:8 BHS-W4)‎


6 kommentarer

 1. Anonymous skriver:

  Tänker du att detta kan ha något med budskapet i versen att göra också, eller är det bara en tillfällighet?

  Rikard Grenehed

 2. Stefan Green skriver:

  Hej Richard

  Jag kan inte se just nu att det skulle ha något med budskapet att göra. Om inte en tillfällighet, så kan alfabetet i versen fungera som en hjälp för minnet när texten citeras.

 3. Anonymous skriver:

  Jo, kanske det, men i så fall borde de ju stå i alfabetisk ordning, vilket de ju inte gör.
  Jag funderade på om det annars kunde kopplas till slutet på versen med ”hela jorden”. Kanske lite långsökt, men ändå.

  Rikard Grenehed

 4. Stefan Green skriver:

  Hej

  Av anledningen du nämner lutar jag åt att det är en tillfällighet, men tanken att det har med budskapet att göra är intressant även jag inte ser det just nu.

 5. Michael G. Helders skriver:

  Vill passa på att be om förlåtelse och ursäkt: http://jdfk-kefas.blogspot.com/2009/06/ber-om-ursakt-och-forlatelse.html

 6. Stefan Green skriver:

  Tack Michael, även om din ursäkt trots allt delvis är ett försvar.

  Jag har lämnat en kommentar på din ursäkt, och det blir det enda jag kommer säga om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: