HOS Green

Hem » arkeologi » Lyran från Ur

Lyran från Ur

Auto translate

Om bloggen

Välkommen hit! Mitt namn är Stefan Green och är teolog och exeget. Mer om mig kan du läsa under flikarna ovan: Om mig…, Engagemang och Publikationer

Det du kan förvänta dig här är: en hel del exegetik, bibelteologi, en del bibelarkeologi, men också annat som intresserar mig.

Du får gärna kommentera det jag publicerar, så att vi kan ha en dialog. Jag förbehåller mig däremot rätten att avvisa kommentarer som bedöms som respektlösa, olämpliga och som ligger utanför syftet med denna blog.

Nyligen twittrat

Bloggarkiv

4500 år gammal sumerisk musik!?

Lyran från Abrahams Ur har reproducerats. Visst undrar man hur musiken lät på Bibelns tid. YouTube presenterar en musikaliska duett med en lyra och dubbelflöjt, lik de som upptäcktes i arkeologiska utgrävningar av antika staden Ur 1929.

Du kan läsa mer om den reproducerade lyran genom att klicka här. Originallyrorna finns i verkligheten, men inte spelbara. Den moderna kopian är det. Visst är den vacker, och musiken spännande. Kan det ha låtit så på Abrahams tid i Ur?


2 kommentarer

 1. David Jonsson skriver:

  spännande musikvideo! vet du vad det är för melodi de har försökt återskapa? vore spännande att veta då det i den litteratur jag stött på ofta konstateras att man vet relativt mycket om hur instrumenten såg ut men inte hur musiken lät. så är detta en vad man tror typisk melodi eller ett faktiskt fynd?

  har ett länktips till en melodi jag stött på i mitt uppsatsskrivande, man har hittat en gammal ugaritisk sång som man har skrivit om till dagens notationssätt och även där gjort en inspelning på en reproducerad lyra. tyvärr finns inte annat än midifiler upplagda (originalen är inspelade på LP och nu även på CD), men jag anar att fokus i det arbetet var på själva melodin medan ”lyran från Ur”-projektet kanske snarare fokuserar själva instrumentet? http://www.amaranthpublishing.com/hurrian.htm det funkar även att googla på ”sounds from silence recent discoveries in ancient near eastern music”.

  Gilla

 2. Stefan Green skriver:

  Jag har ingen aning om vad de försökte återskapa, då jag inte forskar inom det området. Jag vet inte mer än vad projektets hemsida säger, vilket verkar som du säger fokusera på själva instrumentet.

  Tack för länktipsen! Nog är sådant spännande, att få en aning om hur musik lät på Bibelns tid.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: